parteneriJurnalul NationalEva.roSandaNicola.ro

Testul Papanicolau, HPV, Cancer de col uterin

Acasa » despre papanicolauAdaugat la data 03 Martie 2011 (Acum 4 ani) 1 Comentariu
Trimite pe: Yahoo Messenger
Test_Papanicolau_ro.JPG

Ce este testul Papanicolau

Examenul Babes-Papanicolau este un test care detecteaza anomaliile celulelor cervicale (de la nivelul colului uterin). Tehnica de recoltare este facila, nedureroasa si usor reproductibila.

Examenul citologic Papanicolau reprezinta o metoda esentiala de screening pentru cancerul cervical. Rezultatele sunt comunicate folosind sistemul Bethesda de clasificare. Pentru rezultatele anormale sunt folositi termenii “leziuni scuamoase intraepiteliale cu risc scazut” (LSIL) si “leziuni scuamoase intraepiteliale cu risc crescut” (HSIL). Prima categorie se refera la modificarile celulare asociate cu displazie usoara. Cea de-a doua cuprinde modificarile asociate cu displazie moderata, displazie severa si carcinom in situ. In fata unuia dintre aceste rezultate se indica examen colposcopic si eventual bioptic. Un rezultat echivoc (ASCUS = “celule scuamoase anormale de semnificatie nedeterminata”) comporta 3 modalitati de evaluare: 1) colposcopie; 2) repetarea examenului citologic la interval de 6 luni pana se obtin 3 rezultate negative consecutive; 3) efectuarea testului AND-HPV.

In Europa, majoritatea programelor recomanda ca screening-ul cervical sa inceapa de la varsta de 25 sau 30 de ani. Cercetarile recente au aratat ca cea mai eficienta metoda de detectare a cancerului de col uterin in faza precoce este folosirea ambelor teste (examen Babes-Papanicolau si testare HPV). Un rezultat negativ la ambele teste indica un risc minim de aparitie a bolii in 99% din cazuri.

Ce inseamna HPV

Papilomavirusurile umane (HPV) constituie un grup de virusuri de dimensiuni mici, al caror genom contine un AND circular dublu catenar. Se cunosc aproximativ 100 tipuri diferite de HPV care se impart in HPVmucoase si HPVcutanate, in functie de epiteliul infectat. In categoria virusurilor cu tropism pentru mucoase sunt incluse si tipurile genitale, peste 40 de HPV transmisibile sexual. La randul lor, in functie de asocierea cu tumori maligne ale tractului genital, virusurile genitale sunt grupate in:

-       HPV cu risc scazut: cele mai comune fiind tipurile 6 si 11, mai putin frecvent 40, 42, 43, 44; acestea  sunt  implicate in producerea condiloamelor (verucilor) genitale.

-       HPV cu risc crescut (oncogene): cele mai importante sunt tipurile 16 si 18, implicate in producerea leziunilor scuamoase epiteliale si a leziunilor maligne genitale (indeosebi cancerul invaziv de col uterin, dar si cancerul vulvar sau vaginal).

Infectia genitala cu HPV este cea mai frecventa boala virala cu transmitere pe cale sexuala. Prezervativele nu ofera in totalitate protectie impotriva contactarii virusurilor HPV (sau a altor virusuri cu transmitere pe cale sexuala: Herpes simplex, HIV).

Studiile epidemiologice demonstreaza ca peste 70% din femeile active sexual sunt infectate cu un tip de HPV, infectia vindecandu-se spontan in majoritatea cazurilor, in 6-18 luni. De asemenea, trebuie mentionat ca infectia cu o tulpina HPV oncogena este o conditie necesara, dar nu suficienta pentru dezvoltarea unui cancer de col. Au fost identificati anumiti factori de risc care pot avea o influenta negativa: fumatul, alte boli cu transmitere sexuala (infectia cu Chlamydia trachomatis, Herpes simplex -2), contraceptia orala indelungata (> 5 ani), imunosupresia de durata, debut precoce al vietii sexuale, numar mare de sarcini si/sau avorturi, parteneri multipli. Evident, corectarea acestor factori de risc este benefica pentru prognosticul  infectiei persistente cu HPV.

 

Nu exista simptome specifice prezentei infectiei cu HPV. De aceea este importanta testarea regulata - examen clinic bianual si testare prin examen citologic Babes-Papanicolau.

 

Ce este cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin este cea mai frecventa tumora maligna a femeii. Pana in prezent, factorul determinant al neoplaziei cervicale este necunoscut. Exista o serie de factori de risc: mediul socio-economic scazut, varsta tanara la debutul vietii sexuale, parteneri multipli, infectiile virale cu transmitere pe cale sexuala, infectiile cu Chlamydia sau Mycoplasma, multiparitatea, avorturi numeroase in antecedente, contraceptivele orale cu doze crescute de estrogen in administrare indelungata, factori endocrini  (indeosebi in perioada perimenopauzala), componenta  ereditara.

 

Mult timp, neoplasmul de col ramane fara o simptomatologie evidenta (nu se caracterizeaza prin simptome specifice), fapt ce subliniaza importanta consultului ginecologic periodic si al testarii  citologice combinata cu alte investigatii daca rezultatul impune aceasta atitudine (testare HPV cand este posibila, colposcopie +/- biopsie).

 

In stadiile avansate pot apare anumite simpome: leucoreea (scurgere vaginala modificata); sangerari vaginale capricioase declansate initial de spalatura vaginala, contact sexual, examinare  ginecologica ; durerea (dupa invazia primei treimi a parametrelor); slabirea progresiva; anemia; astenie fizica; hematurie, ca urmare a extensiei spre vezica urinara; oligurie prin compresiune ureterala; disurie; fistule vezico-vaginale; constipatie si tenesme rectale.

Este important sa atragem atentia ca depistarea precoce a unei neoplazii cervicale si instituirea tratamentului cat mai repede poate fi echivalenta cu vindecarea.

Imagini

Test_Papanicolau_ro.JPG

Adauga comentariu

:
Ex: Corina Dragotescu
« Camp obligatoriu
:
Ex: contact@testulpapanicolau.ro
« Camp obligatoriu
: « Camp obligatoriu
  • Adaugat la data 03 martie 2011 (Acum 4 ani) de Administrator

    Va invitam sa va spuneti parerea in legatura cu fiecare articol postat pe site. In viitorul apropiat va exista posibilitatea de interactiune online, direct pe site, cu persoanele implicate activ in proiect, in sectiunea "iti raspund la intrebari".

    Va multumim.

  • « Inapoi1Inainte »
Websight.ro - Sursa ta de site-uri web !